top of page

Workshop: Nudging

Wij, mensen moeten constant keuzes maken. Maar hoe maken wij deze keuzes? Wij worden al decennialang door professionals begeleidt in onze keuzeprocessen. Zij geven ons een duwtje in de rug. Dit wordt ook wel een nudge genoemd. Deze term is in 2008 geïntroduceerd. Volgens de bedenkers is nudging een goede aanvulling op onze wetgeving, voorlichtingen en financiële prikkels.

Wanneer nudging wordt toegepast, wordt er gebruik gemaakt van de keuzearchitecteur om mensen te stimuleren met het maken van keuzes. Er wordt ingespeeld op het idee dat wij de meeste keuzes op een snellere en automatische piloot maken (Thaler & Sunstein, 2009). Maar hoe wordt dit gedaan? Op maandag 9 oktober 2017 tijdens ‘ How to behave nudging in the 21st century’ vertelde Micheal Sanders hoe dit in het Verenigd Koninkrijk wordt gedaan. Micheal Sanders werkt als Chief Scientitst en Head of Research, Evolution and Social action bij Behavioural Insigts Team (UK).

Het Behavioral Insight Team (BIT) heeft verschillende successen op hun naam staan. Zo hebben zij bewezen dat ze mensen tot bepaalde vormen van gedrag kunnen leiden. Dit hebben zij gedaan door simpele en wetenschappelijke onderbouwde prikkels aan de mensen te geven. Het menselijk gedrag kan beïnvloed worden door bepaalde objecten opvallend en zichtbaarder te maken. Kleine aanpassingen kunnen tot grote veranderingen in het gedrag leiden. Het Behavioral Insight Team (BIT) doet onderzoeken naar de effecten van nudges en voeren experimenten uit over de beste strategieën die sociale en overheidsorganisaties kunnen inzetten. Een van de successen van Het BIT is hoe zij een vorm van communicatie hebben ingezet op een sociale norm in de stad Louisville. Tijdens dit project experimenteerde zij met aanmaningsbrieven. Er werden twee verschillende brieven gestuurd naar twee groepen wanbetalers. De ene groep ontving een klassieke standaardbrief en de andere groep een ontworpen brief. De ontworpen brief appelleerde aan de sociale norm, namelijk wat andere mensen doen in dezelfde situatie. De brief vermelde een duidelijk en eenvoudige aanwijzing van het gewenste gedrag. De betaling door ontvangers van de aangepaste brief was 10,5 procent hoger.

Micheal Sanders gaf aan dat er drie motivaties zijn om gebruik te maken van nudging:

  • Regulatie; wetten die aangeven wat wel en niet mag

  • Stimulansen; slecht gedrag straffen, zoals bijv. Belasting verhoging

  • Informatie verstrekken; bijvoorbeeld roken is slecht.

De bovengenoemde motivaties komen voort uit bepaald gedrag. Volgens Sanders zijn er wel regels verbonden aan nudging, namelijk:

  • Probeer alles ( minimaal 1 keer)

  • Denk na over de economische manieren

  • Wees pragmatisch. De eerste poging blijk misschien onzinnig te zijn, maar de honderdste zal geweldig zijn

  • Probeer niet té veel te verkopen of te veel te willen claimen

Nu dat de regels duidelijk zijn gemaakt moet men niet vergeten dat keuzes gemaakt worden door de manier waarop iets gepresenteerd wordt. Want nudging is overal!

Mijn visie

Het Behavioural Team heeft verschillende successen geboekt met nudging. Het toepassen van Nudging zorgt voor verschillende successen, maar toch is het niet een eenvoudige tool. Een goede nudge is geen toeval, maar vereist onderzoeken en experimenten.

Naar mijn mening kan nudging tot grote gedragsveranderingen leiden. Ook de overheid probeert tegenwoordig het gedrag van haar burgers te beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam heeft laatst nieuwe prullenbakken in het centrum neergezet, waarbij men zijn afval moet scheiden. Voordat zij deze prullenbakken over het gehele centrum hadden geplaatst hebben zij vooraf een experiment gedaan. Uit dit experiment bleek dat meer afval eindigden in de prullenbak en niet op straat. De stad ziet er schoner uit. Het is goed om te zien dat Nudging in zowel Engeland als Nederland op redelijke dezelfde manier toegepast worden.

Wel denk ik dat nudging ook zijn nadelen heeft. De burgers van bijvoorbeeld Rotterdam kunnen het gevoel krijgen dat de overheid zich te veel bemoeit met hun leven. Sommigen vergelijken nudging met manipulatie, naar mijn mening geef ik heb gelijk. Zo lang het om het gaat om onbewuste prikkels geven lijkt nudging mij een goede tool voor gedragsverandering. Maar zoals Richard Thaler zegt: ‘’The first misconception is that it is possible to avoid influencing people’s choices’’.

bottom of page